Bld. 1 Decembrie 1918, nr. 2, bl. L69, sc. D, Constanța
Sună la 0771 777 999
Centru de Radiologie Dentară Constanța
Program
Lun — Vin: 09 — 20, Sâm: 09 — 15 Dum: ÎNCHIS
3D Viscerocraniu Radiologie Constanta

Viscerocraniul este parte din scheletul capului, unde se afla segmentele periferice ale organelor de simt, cat si primele segmente ale aparatelor respirator si digestiveste, format din 16 oase: 7 oase pereche: maxila, premaxila, palatinul, zigomaticul, lacrimalul,nazalul, cornetul nazal inferior și 2 oase nepereche: vomerul şi mandibula

viscerocraniu radiologie dentara constanta

Viscerocraniu în Radiologie

Premaxila

Se articulează cu maxila şi prezintă alveolele dentare pentru incisivii superiori.

Palatinul

Formează împreună cu maxila palatul dur şi participă la formarea peretelui lateral al foselor nazale

Zigomaticul

Formează pomeţii obrajilor şi participă la formarea peretelui lateral şi inferior al orbitei. Se articulează cu procesul zigomatic al temporalului şi formează împreună arcada zigomatică care delimitează fosa temporală (în care se află muşchiul temporal).

Maxila

Este principalul os al viscerocraniului şi în jurul său se grupează restul oaselor perechi ale viscerocraniului. Are un corp şi patru procese şi prezintă orificiul infraorbital (situat anterior), un proces zigomatic pentru articularea cu osul zigomatic, un proces frontal (se articulează cu frontalul şi osul nazal), un proces alveolar care prezintă aleolele dentare pentru dinţii maxilari cu excepţia incisivilor, şi un proces palatin care formează 2/3 anterioare ale palatului dur.

Lacrimalul

Se află în unghiul intern al orbitei.

Nazalul

Se articulează cu osul frontal, cu maxila şi cu simetricul de parte opusă şi formează piramida nazală.

Cornetul nazal inferior

Este situat pe peretele lateral al foselor nazale şi delimitează un spaţiu numit meat nazal inferior.

Vomerul

Este un os nepereche aflat median care participă la formarea septului internazal.

Mandibula

Este singurul os mobil al craniului şi se articulează cu oasele temporale la nivelul cavităţilor glenoide. Prezintă alveolele dentare pentru toţi dinţi

Dimensiunea Viscerocraniu la Radiologie

Alte aparate
R Dental oferă o imagine cu 30% mai mare

Aplicabilitatea Viscerocraniului 3D din Radiologie

Viscerocraniul este o investigație imagistică esențială în managementului evenimentelor traumatice, fiind folosite de la diagnostic și planificarea tratamentului până la evaluarea rezultatului în diferite specialități ale medicinei: stomatologie, implantologie dentară, ortodonție, ORL, neurologie, neurochirurgie, oftalmologie și alte specialități.

Investigația 3D a viscerocraniului este foarte util în ortodonție, unde se pot face predicții asupra creșterii mandibulare a copiilor, permițând efectuarea unor măsurători ortodontice exacte și se pot determina modificările care au apărut în timpul tratamentului ortodontic.

În chirurgia BMF (buco-maxilo-faciala), examenul chirurgical oromaxilofacial stabilește indicația chirurgicală în cazul unor fracturi asociate ale arcadei temporo-zigomatice sau ale mandibulei

Cel mai des această investigație este folosită la inserarea implanturilor dentare zigomatice, deoarece pentru a ajunge la oasele zigomatice, echipa formată din medici chirurgi, stomatologi vor întâlni pe traseu formațiuni anatomice așa cum ar fi sinusurile, orbita ochiului, diferite artere și nervi sau vene.

Dintre toate organele oto-rino-laringologice, nasul este cel mai expus traumatizării prin poziţia sa proeminentă în mijlocul feţei. Sinusurile paranazale pot fi lezate prin mecanism direct sau prin iradierea focarului de fractură la nivelul oaselor regiunilor învecinate, în funcţie de locul, incidenţa şi intensitatea agentului vulnerant şi de punctele de rezistenţă ale masivului facial.

Examenul oftalmologic identifică acuitatea vizuală, măsurători exacte ce pot determina sechele funcționale severe în cazul nediagnosticării sau netratării corespunzătoate.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, în vederea determinării cât mai rapide a tratamentului și a reducerii sechelelor estetice și funcționale. De asemenea, pot fi diagnosticate unele leziuni cu risc vital, care fără un tratament corect și rapid pot pune în pericol viața pacientului. Examenul neurologic și neurochirurgical pot evidenția leziuni neurologice ce necesită intervenție chirurgicală imediată

În cazul unui politraumatism, leziunile cu indicaţii neurochirurgicale sunt mai bine vizualizate pe examenul computer tomografic.

Programare Radiologie