Radiografiile ortodontice efectuate sunt pentru a concluziona un diagnostic clar, pentru a documenta problema ortodontică a pacientului și pentru a ajuta la determinarea celui mai bun curs de tratament.
În general dosarul ortodontic ar trebui să conțină următoarele:
- Amprenta dentară, utilizate pentru a se confecționa modelul de studiu
- Tomografie CBCT (în ocluzie)
- Radiografii panoramice
- Teleradiografii
- Fotografii intraorale și extraorale
În cazul dosarului ORTO 1 se realizează:
- OPG – Ortopantomografia
- CEF Lateral – Teleradiografia laterală
- 3D CBCT (în ocluzie) – Tomografie dentară
Radiografie panoramică
O radiografie panoramică, cunoscută și sub numele de ortopantomogramă, este bidimensională și afișează maxilarul superior și pe cel inferior, precum și dinții.
Teleradiografia laterală
Teleradiografia latarală este o radiografie care surprinde profilul lateral al unei persoane de la vârful capului până sub menton. Aceasta include dinții și osul, iar țesuturile moi se disting, de asemenea, ceea ce ajută ortodontul să aprecieze modul în care se va schimba structura osoasă în timpul tratamentului ortodontic.
Tomografia computerizată
Tomografia computerizată (CBCT), este de preferat radiografiei panoramice la cazurile complexe, fiind esențială pentru determinarea afecțiunilor existente. Această investigație este solicitată datorită cazului complex, ce poate simula erupția dinților și anticipa reușita tratamentului. Aceasta se folosește pentru a vizualiza imaginile tridimensionale (3D) ale dinților, țesuturilor moi, nervilor și oaselor.