Radiografiile ortodontice efectuate sunt pentru a concluziona un diagnostic clar, pentru a documenta problema ortodontică a pacientului și pentru a ajuta la determinarea celui mai bun curs de tratament.
În general dosarul ortodontic ar trebui să conțină următoarele:
- Amprenta dentară, utilizate pentru a se confecționa modelul de studiu
- Tomografie CBCT (în ocluzie)
- Radiografii panoramice
- Teleradiografii
- Fotografii intraorale și extraorale
În cazul dosarului ORTO 4 se realizează:
- OPG – Ortopantomografia
- CEF Lateral – Teleradiografia laterală
- Fotografii intra/extraorale
Radiografie panoramică
O radiografie panoramică, cunoscută și sub numele de ortopantomogramă, este bidimensională și afișează maxilarul superior și pe cel inferior, precum și dinții.
Teleradiografia laterală
Teleradiografia este o radiografie care surprinde profilul lateral al unei persoane de la vârful capului până sub menton. Aceasta include dinții și osul, iar țesuturile moi se disting, de asemenea, ceea ce ajută ortodontul să aprecieze modul în care se va schimba structura osoasă în timpul tratamentului ortodontic.
Fotografii faciale și orale
Sunt necesare fotografii pentru a documenta aspectul facial și dentar înainte de începerea tratamentului. Se fac fotografii extraorale pentru a studia proporțiile feței și pentru a detecta asimetriile faciale. Fotografiile intraorale ne permit să studiem culoarea, conturul și integritatea buzelor, obrazului, limbii și a altor țesuturi moi. Pete, decolorări, urme de uzură, fisuri etc. ale dinților pot fi documentate, de asemenea. În plus, fotografiile orale servesc pentru a documenta orice poziție anormală a dinților din diferite unghiuri.